BASSMIDI Driver

Have questions? Just saying hello? This is the place.
No explicit, hateful, or hurtful language. Nothing illegal.

Postby DC64 » 08-13-12 6:07 pm

I still don't like that my computer says that the download will harm my computer. Will there be a way for it to be a "safe download"?
"And now for something completely different."
User avatar
DC64
 
Posts: 830
Location: Earth, U.S.

Postby stephenhazel » 08-13-12 6:45 pm

If you tell the creator of the software to go to http://www.siteadvisor.com/howitworks/index.html
and register his site as NOT harmful, most the other virus companies will pick it up as not harmful.

If a particular website doesn't bother to register there, their software will FOREVER be listed as harmful.
And that site feeds TONS of other virus checkers. I know cuz it whined about my site and I had NO idea
where the source of the problem was. It was that freakin siteadvisor site having no listing.
Which pisses me off, but that's the way it is.
User avatar
stephenhazel
 
Posts: 223
Location: Seattle, WA stephen.hazel@gmail.com

Postby RichNagel » 08-13-12 9:13 pm

Ditto to what Stephen replied.

Nevertheless, you can download the installer directly from http://www.mudlord.info/bassmididrv/bassmididrv.exe , and virus scan the file yourself :wink :)


(edit) P.S.

From the search box on this site (searching http://www.mudlord.info ):

http://www.siteadvisor.com/howitworks/index.html

...this results page here:

http://www.siteadvisor.com/sites/www.mudlord.info

...these results:

mudlord.info

We've tested millions of websites, but we haven't tested this one yet. Be the first one to submit feedback on it!
User avatar
RichNagel
 
Posts: 70
Location: Crystal River, Florida

Postby DC64 » 08-13-12 11:51 pm

Thanks, I know it's competly safe, but it gets annoyng when security stuff gets in the way. Ill try to submit the good stuff.
"And now for something completely different."
User avatar
DC64
 
Posts: 830
Location: Earth, U.S.

Postby RichNagel » 08-19-12 4:52 am

Nicholas wrote:
latencyTest.png


You know, after further latency tests with the BASSMIDI Driver, I don't understand why you're having 0.124 seconds of latency with version 3.1 of the driver (?).

The tests that I detailed earlier resulted in 0.052 seconds of latency for the versions 1.x and 3.x of the driver ( http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... atency.gif ); while I had a result of 0.110 seconds of latency with the versions 2.x of the driver ( http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... atency.gif ).

Like I posted previously, I used my Sound Blaster Live hardware synth (SB Live! Synth A) as the base-reference (hard-panned to the left in my MIDI sequencer), and the various versions of the BASSMIDI Driver hard-panned to the right.

Since the SB Live hardware synth's latency is essentially 0 (and there's no keyboard being used... so there would be no keyboard delay, if any), and I simply did a direct recording using GoldWave, those numbers should be fairly accurate.

I can even clone several tracks in my MIDI sequencer; set the originals' output ports for my SB Live hardware synth, and the cloned tracks' output ports to the BASSMIDI Driver. The latency result of both the SBLive and the BASSMIDI Driver are almost inaudible compared to each other when played back.

With the older versions 2.x of the BASSMIDI Driver, the 0.110 seconds of latency that it exhibited resulted in almost an echoing type of effect with the above cloned track test (and it *almost* would synch with the bog-standard Microsoft GS Wavetable Software Synthesizer as well). 0.124 seconds of latency (as displayed in your pic) would even be moreso of that echo effect.


(edit) P.S.

FYI, the reason for the latency differences in the various versions of the BASSMIDI Driver ( https://raw.github.com/mudlord/BASSMIDI ... HANGES.txt ):

1.x versions' engine was WinMM based. 2.x versions' engine was rewritten DirectMusic based. 3.x versions were reverted back to the WinMM based engine.
User avatar
RichNagel
 
Posts: 70
Location: Crystal River, Florida

Postby RichNagel » 08-19-12 5:11 am

@All,

BTW, I was just perusing my old messages in this thread, and realized that there were TON of broken links.

Early this year (I think it was back in January), I went through a major server URL change (as detailed here http://www.richnagel.net/#server ).

Anyhow, for any of the links such as:

http://www.cmoo.com/snor/weeds/

...simply change that part of the URL(s) to:

http://jasonwilliams400com.startlogic.com/snor/weeds/

...and you can snag any of my crapola :)
User avatar
RichNagel
 
Posts: 70
Location: Crystal River, Florida

Postby RichNagel » 08-21-12 1:46 am

RichNagel wrote:You would need to confer with Kode54 and MudLord about that, as I don't know or remember all of the details about it. I do remember that the start of it was early on, and there was some discussion about it over in Ian Luck's (Un4Seen) forums by all parties concerned.


(edit) Scratch everything that I previously posted in this message post... After confering with Mudlord and Kode54 on the subject, it seems that all differences came to an agreement between them and Coolsoft :)
User avatar
RichNagel
 
Posts: 70
Location: Crystal River, Florida

Postby mudlord » 08-21-12 6:04 am

Nicholas wrote:it seems conceivable enough to me that they could have coincidentally gotten started around the same time and ended up similar because of the limitations/features exposed by the shared underlying library.


Thats exactly what happened: unfortunately a large amount of misunderstandings spawned the claims. Now all is well and indeed, completely different internal code seperates them. I apologised to Claudio regarding them and all is well now in that regard.
mudlord
 
Posts: 3

Postby mudlord » 08-21-12 6:15 am

also, 3.x is WinMM based with a DirectSound/Xaudio2 audio output.

BASSMIDI just decodes the MIDI event streams and sends them straight to Xaudio2 or DirectSound. The VST driver works in the same way: VSTi decodes MIDI events and sends floating point samples to DirectSound or Xaudio2.
mudlord
 
Posts: 3

Postby Nicholas » 08-21-12 12:48 pm

mudlord wrote:Now all is well and indeed, completely different internal code seperates them.

That's great to hear. Thanks for clarifying. Also: nice work on the BASSMIDI Driver and welcome to the Synthesia forums. :D
Nicholas
 
Posts: 11852

Postby mudlord » 08-22-12 2:45 am

DC64 wrote:I still don't like that my computer says that the download will harm my computer. Will there be a way for it to be a "safe download"?


Considering what I work on aside from software development...that is extremely unlikely. Seems anything software reverse engineering related gets flagged as "badware".

and thankyou Nicholas for the welcome.
mudlord
 
Posts: 3

Postby coolsoft » 08-22-12 3:01 am

Just got back from vacations, sorry for the delay... ;)
mudlord wrote:Thats exactly what happened: unfortunately a large amount of misunderstandings spawned the claims.

Yeah, it sadly happened and we quickly started figthing; but after a few private emails we clarified the situation and I'm really happy about it.
mudlord wrote:Now all is well and indeed, completely different internal code seperates them. I apologised to Claudio regarding them and all is well now in that regard.

I also considered the case "archived"; this thread where we both make it public and "official" is a good thing for everyone.
Thanks mudlord.
coolsoft
 
Posts: 11

Postby TonE » 11-03-12 6:13 pm

I like all cool people coming together in this thread! Now I have to test also this promising sounding Vsti driver. I will check first with two Vsti's I like and can recommend to others a lot:

1. Synth1
2. SQ8L
3. ZynAddSubFx I like also a lot for one VERY COOL sounding harp! Very natural and beautiful sounding. If you are interested which program I mean, just ask here. :)
TonE
Synthesia Donor
 
Posts: 1180

Postby TonE » 11-04-12 6:35 am

The Vsti Midi Driver I could NOT get to work here. It shows as midi output ports

VST MIDI Synth (port A) and
VST MIDI Synth (port B)

but even I select those I can not hear the loaded vsti, strange? Anyone else who tried it with WinXP, with success? Here no success, even a restart of XP did not help. Do not know what is wrong with it?
TonE
Synthesia Donor
 
Posts: 1180

Postby DC64 » 11-11-12 4:57 pm

For some odd reason, I have a problem when a Contrabass plays the A below C2, there is no sound comming out.

I created a MIDI with Musescore using "Double Bassess" as my instrument. When viewed in Synthesia, the instrument name is "String Ensemble 1".
"String Ensemble 1" plays the note normally, but there is no sound when the Contrabass is chosen in the drop box in Synthesia.
I am using the BASSMIDI driver and "Weeds" soundfont.
Although when I change my soundfont friver to Windows, the note is played normally.

Is this a problem that someone else can duplicate, or is it just me?
"And now for something completely different."
User avatar
DC64
 
Posts: 830
Location: Earth, U.S.

Postby RichNagel » 11-11-12 5:06 pm

Unfortunately, the problem is with my SoundFont itself.. there are *no* samples for anything below a C2 for the ContraBass contained in the SoundFont.

(Edit) I'll make a note of that when/if I release a new version of WeedsGM# :)
User avatar
RichNagel
 
Posts: 70
Location: Crystal River, Florida

Postby MrX » 12-27-12 8:15 pm

Anyone know if the BassMIDI driver (BassMIDIDrv) supports ASIO or if there is a BassMIDI driver implementation that supports ASIO?
MrX
 
Posts: 6

Postby Nicholas » 12-28-12 2:08 am

VirtualMIDISynth is quite similar to BASSMIDI, and while I don't think it supports ASIO, if you set the "Additional output buffer" (on the "Advanced options" tab) down to zero, the low latency is really impressive. It's definitely competitive with ASIO.
Nicholas
 
Posts: 11852

Postby MrX » 12-28-12 12:23 pm

Thanks, Nicholas!
MrX
 
Posts: 6

Postby kiwi » 02-17-13 12:24 pm

virtual midi synth is in version 1.70 now :)
kiwi
Synthesia Donor
 
Posts: 1178

PreviousNext

Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users